Föreläsa på distans men förstå tillsammans

När jag pluggade så var tillgången till föreläsningar och genomgångar den viktigaste orsaken till att man skulle gå på lektionerna. Alltså tillgången till själva informationen. Lärandet, dvs bearbetandet av ämnet fick man oftast göra själv.

Det finns flera problem med det. Dels så är man utlämnad åt en persons förmåga att förklara i genomgången men också att man får ganska lite tid till gemensamt problematiserade runt ämnet. Jag tror att det i många fall är en allvarlig brist som minskar förståelsen för ämnet. Vi har vant oss vid att det är något man fick leva med.

Fotografi av Uniinnsbruck Flickr.com Licens: CC-NC

När jag ser alla föreläsningsresurser som börjas byggas upp på nätet så tänker jag att vi skulle kunna vända på arbetssättet i skolan. I stället för att ge övningsläxa så som sker i dag så skulle man istället kunna få föreläsningen /genomgången online på video och sedan ägna den gemensamma tiden till övningar och bearbeta stoffet för ökad förståelse.

För studenten skulle det också ge fördelen av att lätt kunna ta om delar som var svåra att förstå första gången.

Har suttit med båda mina barn några dagar och pluggat matte och biologi. Båda har suckat över att de inte förstått sina lärares genomgångar. Jag tror att om vi lägger genomgångarna på youtube så kommer vi får värdefull tid över till att erövra kunskapen i skolan.

Några exempel på fria resurser

Itune U är en avdelning inom Itune som innehåller material, vanligtvis gratis. Här finns många av de av de främsta universiteten i världen representerade. I många fall ligger hela universitetskurser ute gratis för de som är intresserade.

Matteboken är svenska Mattecentrums stöd för gymnasiet. Mattecentrum har en liknande bakgrund. Man hittar mycket genomgångar som är användbart i pluggandet. Videogenomgångarna skall ses i sitt samanhang från sidan som de illustreraer. Annars kan de ibland vara lite svåra att förstå

Khan Academy är  som utvecklat de genomgångar han gjorde på distans till sina brorsbarn till en hel organisation. Här hittar man ämnesgenomgångar inom matte och naturvetenskap för grundskolan. Visserligen på engelska men på en bra nivå.

MIT OpenCourseWare Är MIT, det berömda universitetes samling av hela kurser. Man kan lätt förlora sig i alla möjligheter som finns där. definitivt värt ett besök.

Jag har gjort en samlingssida på Delicious.com med fler online genomgångar, föreläsningar och kurser som jag hittat. Jag kommer försöka bygga vidare på den om jag hittar mer. Allt från Svenska Matteboken till MITs samling med hela kurser. Exempel på online resurser

About Bengt Littorin

https://plus.google.com/u/0/116640494575503023797
This entry was posted in lärande, socialamedier, Tankar. Bookmark the permalink.

Comments are closed.