Pinterest, där bilden är kung

Mitt flöde i PinterstI vintras så exploderade en ny nätverkssajt som, om det håller i sig, kan bli en av de stora. Pintresets idé är att du “nålar upp” (därav namnet) bilder och video i ditt flöde. Som sedan gillas av dina följare och skickas vidare. Logiken är samma som den som finns i Twitter eller Facebook men bild och video är helt i centrum.
Det känns som ett snällt samhälle med mycket delade gulliga katter även om det också här har smugit sig in en del elakhet bland bilderna som Doktorspinn skriver i sin blogg
Bild och videodelning är ju inte nytt. Flicker och Youtube är de riktigt stora samhällena för detta men Pinterest är inte en plats för publicering det är en plats för spridning av bilder som ligger på andra platser. Enkelheten med vilken man kan lägga in bilder genom olika tillägg i webbläsaren gör det också väldigt tillgängligt.
Till en börja så befolkades webbsamhället av kvinnor från mellanwestern som delade recept och heminredningstips. Fortfarande så är majoriteten av medlemmarna kvinnor men användningen har börjat ändras. Hittade en intressant infograf på Techcrunch om detta
Frågan hur Pinterest kan användas i marknadsföring och för strategisk idespridning diskuteras just nu flitigt på nätet och jag ser fram emot att inom den närmaste tiden få se intressanta resultat av det. Fortfarande är fokuset mycket heminredning, mat och design men ju mer det växer så tror jag att det kommer att finnas plats för även andra ämnen. Redan idag ser man att demografin ser annorlunda ut i europa än bland de ursprungliga användarna i USA.
Jag tycker att iden är spännande. Bilder och video är lätt att sprida och utgör sannolikt huvuddelen av det vi redan idag delar på Facebook. Som vektor för idespridning så är det också utmärkt. Medan att läsa text är en intellektuell handling så är bilder och video känslomässiga vilket ger större möjlighet att förmedla drivkrafter och engagemang bakom det vi berättar. Detta kopplar ju också direkt till mina tankar om Bruksfilm vilket jag uppskattar :-).
Det kanske inte behövs ett dedicerat samhälle bara för att dela bilder, men just att det pekar ut möjligheten med bild kommunikation och det gör det intressant. Att det faktiskt funkar för att driva trafik i vissa fall verkar också klart.  Hur användbart det blir beror naturligtvis på den fortsatta utvecklingen och demografin i samhället i förhållande till våra behov. Tillsvidare så leker jag vidare och ser vad som händer.


About Bengt Littorin

https://plus.google.com/u/0/116640494575503023797
This entry was posted in Bruksfilm, socialamedier. Bookmark the permalink.

Comments are closed.