Goda råd inför era webbinarier

GMIC webbinarium
GMIC webbinarium om hållbara möten

I år så kommer ni överväga att börja producera webbinarier i er organisation Jag säger det inte för att jag är synsk utan för att det händer framför mina ögon just nu. Företag, organisationer och myndigheter börjar få upp ögonen för möjligheterna det innebär att tala direkt till sin kunder och intressenter. I USA så är webbinarier en ganska vanlig kanal för marknadsföring och PR. I  Sverige däremot så har det inte riktigt lossnat, förens nu.
Webbinarie definierar jag som virtuella seminarier, i allmänhet via ett webbkonferensverktyg. En form av digital biografsittning där föreläsare och värd syns i bild och hörs med ljud medans deltagarna, som kan vara ganska många, ser och hör allt men kommunicerar via chatten.
Ett syskon är webbsändningen som i min definition skiljer sig genom att man har mindre koll på vilka som ser, men också att mötet inte är lika interaktivt då chatten i allmänhet inte är lika integrerad. Båda formerna glider över i varandra så vi kan lämna definitionen för vi kommer ändå aldrig bli överens om den, men det ger en fingervisning om hur jag tänker.
Jag använder webbsändningar i huvudsak när det är stora event. Då blir möjligheten att kommunicera i en chatt ändå ganska begränsad. Även i blandade event, då det egentliga mötet finns i rummet men några, i bland ganska många, sitter på annan plats och får finna sig i att bara lyssna och se.
Webbinarier har sin styrka i begränsade och helt virtuella möten med kanske upp till 100 deltagare där man vill få en möjlighet till dialog med deltagarna, där deras frågor och synpunkter är viktiga för mötet.
Egentligen handlar det om alla möten där du skulle samla deltagare för att genomföra mötet med biografsittning i ett fysiskt event. Utbildningar, genomgångar av nya regler (för myndigheter), produktinformationer osv.
Jag tänkte skriva en serie inlägg med goda råd till er som går i webbinarietankar här på bloggen..

Vertygen (uppdaterat 2015-04-30)

Webbinarie i webbex
Lunchwebbinarium i Webbex

Det finns en uppsjö med webbkonferensverktyg på marknaden. Huvuddelen är inte så kända i Sverige men de flesta går att skaffa licenser till på nätet om man vill.
Efter som ett webbinarium i grunden är ett webbmöte i virtuell “biografsittning” så går egentligen alla verktyg att använda om man kan ta in tillräckligt många deltagare. Licenserna är begränsade i hur många deltagare det får vara i mötesrummet. Det kan vara  25 deltagare men i vissa fall betydligt fler. Det är inte ovanligt med 100 samtidiga deltagare eller i vissa fall så många som 1000 förekommer också. Man måste alltså först tänka på hur stora möten man vill ordna. I bland går licenserna att uppgradera om man behöver fler platser. I bland så har tillverkaren två verktyg anpassade för små respektive stora möten.

Några av de största  webbkonferensvertygen i Sverige idag är Webbex, Gotomeeting, Lync och Connect Jag skall försöka redovisa något om funktioner och licensformer för de olika produkterna. Vad gäller licenser så är det en djungel och det finns ofta många olika som dessutom förändras regelbundet. Det vanligaste licensformern är moderatorslicneser. Det betyder att varje person som ordnar möten måste ha en egen licens med ett visst antal platser men kan sedan ordna hur mycket möten som helst.

Webbex (Cisco)

En av de första ut på webbkonferensmarknaden (1996)och fortfarande kvar. Lättanvänt system. Webex meeting kan ta upp till 100 deltagare i olika licenssteg. Webex event center kan ta upp till 1000 deltagare också där i olika licenssteg.
grundversionen  fungerar bra för webbinarier och jag har ofta använt det för detta ändamål så har man redan en licens som kan ta tillräckligt många deltagare  så är det ett bra val.

Mer om Webex

Gootomeeting (Citrix)

Har också funnits länge och internationellt en av de större webbinariumprodukterna. Skiljde länge ut sig genom att inte visa video på föreläsaren.Finns i flera olika varaianter för olika ända mål. Bland annat en som heter Gotowebinar.  Med Gotowebinar kan man köpa en licens för upp till 1000 samtidiga deltagare. Båda verktygen har nu mer video.

Mer om Gotomeeting

Lync  (Microsoft)

Lync, som håller på att byta namn till Skype for business, är Microsofts system. Det är väl integrerat med tex Outlook för att göra inbjudningar. I standard licensen så kan man vara upp till 100 deltagare och faktiskt upp till 250 om det är inställt. Som moderator så kan man enkelt stänga av mikrofon och video för deltagare och därmed skapa förutsättningar för ett webbinarium.

Lync finns i flera olika varianter Lync 2010 har begränsningar i att bjuda in deltagare som inte själva använder Lync, Detta avhjälptes i versionen 2013 som också fick ett renare gränssnitt vilket underlättar för ovana deltagare. Och nu kommer som sagt Skype for business. Om man kommunicerar med andra som redan har Lync så liknar den Lync eller andra IM system. Man kan börja med en chattkontakt med någon i sin kontaktlista och sedan låta detta övergå i ett videosamtal. För de som inte har Lync så gör man en inbjudan i Outlook och sckickar en länk som öppnar di webbläsaren med hjälp av en plugin. Det fungerar i allmänhet smärtfritt. Lync är ett vanligt system på arbetsplatser och gör sig bäst när alla medarbetare har var sin licens. Man kan också skaffa det själv om man teknar licens för Office 365 I small business licensen så ingår Lync med de andra office delarna. Av alla system utom de rena gratis formerna så ligger kostnaden för Lync lägst.

Lär dig mer om  Lyncs funktioner

Mer om Lync 

Connect (Adobe)

I Sverige så är  Adobe Connect ett av de vanligaste verktygen för webbinarier. Verktyget har ett antal unika funktioner som gör det speciellt  lämpligt för just virtuella event. Systemet finns i flera utförande för få eller många deltagare. Tidigare så var standard licensen för 100 nu mer är den ändrad till 25.  Connect har ingen egen plugin utan använder Flash som i allmänhet redan finns i datorerna. Detta gör att sällan har problem att komma med i ett Connectmöte.

Fördelen är att man jobbar med flera layouter för mötet. Gränssnittet är helt dynamiskt och skapas genom att man placerar ut “podar” med olika funktioner på mötesytan. Man kan också ha flera olika sidor med olika layout inom samma möte som man byter mellan. Detta gör att man hela tiden kan anpassa sidan efter vad man vill göra. Detta skiljer Connect från nästan alla andra webbkonferensverktyg som har statiska layouter.
Har man en presentation att visa så ger man den det största utrymmet och låter videobilden vara liten. Har man ingen presentation utan vill visa ett samtal mellan en moderator och en föreläsare så har man istället en större yta för videon.

Mer om Connect

 

Google Hangout on air

Något som är väldigt spännande och som ställer allt på ända är Google Hangouts on Air.
Google Hangouts är ett skypeliknande verktyg för gruppmöten med upp till 10 personer. Redan det faktum att du nu gratis kan ha videomöten med 10 personer är ett framsteg, Det fick Skype att också öka videodeltagandet till 10 vilket tidigare bara ingick i deras pro abonnemang. Men det riktigt stora är att On Air tillägget gör att detta möte också kan sändas direkt och spelas in via Youtube för stora publiker. Mötena blir inte så interaktiva men det ger tillgång till webbsändning till stora grupper med enkel teknik och gratis!

Mer om Hangout on air

 

About Bengt Littorin

https://plus.google.com/u/0/116640494575503023797
This entry was posted in Hållbara möten, Resfriamöten, Webinar. Bookmark the permalink.

Comments are closed.