Grattis Macintosh 30år, datorn som förändrade världen

Macintosh_128k_transparency_Wikimedia

ABC80_WikimediaMina första möten med datorer gav ingen mersmak. Det handlade om ABC 80 från svenska Luxor som fanns i skolan. Vit text på svartbotten och styrdes med kommandon. Fantasieggande som en räknemaskin. Jag läste natur på gymnasiet och klassen var delad i två inriktningar Miljö och Dator. Själv läste jag Miljöinsrikningen och hade egen nyckel till biologi institutionen där jag höll till. Datorer höll jag mig i från. Vi hade dock en obligatorisk lektion med datorer, Det var också den ända lektionen under gymnasiet där jag skolkade. Något så meningslöst som att tillbringa 80minuter av mitt dyrbaraliv fingrandes på en dator kunde jag inte tänka mig. Detta måste ha varit runt 1981.

Vi förflyttar oss nu snabbt framåt några år i tiden.1988 läste jag kommunikation på universitetet Vi hade just lärt oss skriva artiklar på skrivmaskin när man en dag sa att vi nu skulle använda datorer. Jag som var stolt över min nyvunna kunskap och mindes datorerna från gymnasiet var inte glad. Däremot blev jag ganska snabbt övervunnen av en hel sal full med Machintosh SE30 ett prestanda monster med 40Mb hårddisk och 1Mb ram, fylld med program som Pagemaker, freehand och word. Dessutom stod den en laserskivare i salen. Det var något helt nytt. Layout med vaxmaskin må ha varit ett gediget hantverk men detta var något helt nytt. Som sammanfattning kan man väl säga att jag övervann mina datoraversioner.

And we lived happily ever after

 

About Bengt Littorin

https://plus.google.com/u/0/116640494575503023797
This entry was posted in Tankar. Bookmark the permalink.

Comments are closed.