Nya insikter om mat

Min senaste konferens bjöd på en utmaning. När maten presenterades så bestod den av insekter. Visserligen som tilltugg men tillräckligt utmanande ändå. Jag kan lätt säga att jag normalt kan vara lite kräsmagad och skulle kunna ha känt mig lite äcklad men Carola Magnussons presentation och stundens inspiration gjorde att jag kastade mig in i provsmakandet med hull och hår.

IMG_20140902_124936
En fluga i soppan? Nej men en friterad gräshoppa rakt in i munnen.

Jag skall direkt säga att smaken var inte alls obehaglig. Kanske rent av angenäm. Möjligen var det så att det smakade inte så mycket alls. De små larverna smakade  med mild nötighet och den friterade gräshoppan hade en lite bränd smak. Konsistensen var också bra. Torr och spröd som bra tilltugg ska vara.

Insekter är inte bara obehagliga små kryp utan rika på protein och effektiva producenter av föda. Därför förs det en diskussion om möjligheten att introducera dem som föda i större skala. En diskussion som tidigare fått mig att rysa, fram till nu.

Det är en utmaning att pröva nytt men det är värt det. Inte heller ekomatoraklet Carola tog det med en klackspark. Det kan ni sed i filmen nedan. Vi har alla emellanåt höga mentala trösklar att klättra över.

IMG_20140902_114825
En skål med Triobolus. Överraska era vänner med det nya trendriktiga tilltugget.

Vad dricker man då till Triobolus?

Nej det får ni funderaut själva men först så måste ni förstås våga testa 🙂

 

 

 

 

 

 

 

[youtube]http://youtu.be/S_No-t9cAsE[/youtube]

 

About Bengt Littorin

https://plus.google.com/u/0/116640494575503023797
This entry was posted in Hållbar utveckling. Bookmark the permalink.

Comments are closed.