Skype 4 business <3 Skype personal

Sedan Microsoft lanserade Skype for Business som uppgradering av sitt webbkonferens system Lync så har man väntat på att det skall integreras med Skype personal.
Redan 2013 så gick det att chatta och ha ljudsamtal och man kunde lägga upp kontakter i kontaktlistan. Sen dess har jag väntat på att även videomötena skulle fungera. Nu nu visade det sig att det har gått sedan 2015. Man måste ju vara lite uppmärksam också och inte bara gå och gnälla 🙂

skype_hjärta_skype

Nå väl nu har jag undersökt det lite närmare och det fungerar riktigt bra men det finns ett antal förutsättningar.

  1. Skype for Business (Skype4B) kontot måste vara öppnat (federerat) med Skype domänen. Det är inte alla organisationer som accepterar detta.
  2. Skype personal kontot måste vara kopplat till ett Microsoftkonto. Ny startade Skype personal (Skype-P) konton blir automatiskt det men även äldre konton går att koppla till ett Microsoftkonto. Har man Hotmail eller Live konton så använder man det.

Om detta är klart så går det lätt att söka efter kontakter och lägga till dem i kontaktlistan åt båda hållen. Där med kan man ringa direktsamtal mellan klienterna från båda sidor.

Man har också gjort fler förändringar som gjort Skype-P bättre.

Boka Skype presonalmöte via outlook
Outlook-appen kan nu boka Skypepersonal-möten med länk.
  • Man kan t.ex skapa mötesadresser till mötesrum som man kan skicka ut vilket gör att deltagarna kan ansluta själva till samtalet på samma sätt som i de mer professionella mötesverktygen.
  • Man kan bjuda in till Skypemöten direkt via Outlook i mobilen och där skapa mötesadressen. Än så länge finns inte den möjligheten för Skype4B vilket är en något konstig prioritering men den funktionen är utlovad senare. Har man flera konton anslutna till Outlook så gäller det bara att se till att mötet går från den som har Skype kontot.
  • Det finns även en webbklient så man kan delta i ett möte även om man inte har ett Skype-P konto

En sak som jag saknar är att, fortfarande så fungerar inte Skype-P som en riktig klient för Skype4B. Dom är kompatibla till viss del men om man får en inbjudan via länk till ett Skype4B möte så kommer mötet ändå att öppnas i Skype4B webbklienten i stället för den installerade Skype-P klienten.

I många fall kan det vara bra. Webbklienten för Skype4B är mer funktionsrik men för ovana användare så skulle det vara bättre att kunna välja att öppna mötet i ett gränssnitt som man redan är van vid och som redan finns installerad på datorn. Det är just kring starten av webbklienten som många problem uppstår. Dels på grund av ovana användare men också efter som det faktiskt är en plugin som måste godkännas i datorn.

På det hela taget så har Skype familjen tagit några glädjande steg framåt vilket jag är nöjd med.

About Bengt Littorin

https://plus.google.com/u/0/116640494575503023797
This entry was posted in Grön IT, Resfriamöten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.